Site Loader
Destinasjon Tyrkia

Tyrkia er med sine over 82 millioner innbyggere en fargerik og spennende smeltedigel av mennesker med mange ulike opphav. Jeg har helt fra mitt første besøk til dette store landet tenkt at dersom du ikke hardnakket går inn for det, så er det umulig å føle seg ensom i Tyrkia. Menneskene er nysgjerrige og snakkesalige, gamle menn reiser seg for deg på bussen av høflighet, fremmede mennesker hilser i gata, og mer enn en gang om dagen blir du invitert på tyrkisk te bare fordi du spaserer forbi.  Om det er stranda som frister deg, er det bare å velge å vrake, da landet grenser til både Svartehavet, Egeerhavet og middelhavet.

3 spennende attraksjoner

Havnebyen Trabzon ligger ved Svartehavet, og er kjent for skipsbygging og industri. Men i fjellkjeden Pontic i provinsen Trabzon ligger et nesten utilgjengelig vidunder: det greskortodokse klosteret Sumela. Veien til klosteret går gjennom en bratt sti i skogen. Den majestetiske bygningen er plassert helt på kanten av et bratt stup i de bratte fjellsidene, og bare bildene kan ta pusten fra de som lider av høydeskrekk. Hovedattraksjonen inne i klosteret er et ikon av jomfru Maria, som sies å ha mirakuløse egenskaper. Ifølge legenden er ikonet skapt av St. Lukas, en av Jesus’ disipler, og det ble sendt til Athen etter at St. Lukas døde. Ikonet ønsket ikke å være der, og ble så fraktet av engler til Trabzon og plassert på en stein i fjellsiden.

Kappadokia, et fjellområde preget av vulkanske utbrudd er kjent for å være utrolig vakker, nesten magisk. Selv om det florerer av utrolige bilder fra landskapet, så må det oppleves med egne øyne. Tuffstein som er en porøs bergart fra vulkanske utbrudd, former det merkelige landskapet og i det samme området fins det både underjordiske byer og hus og kirker som er formet ut av fjellet. Gøreme Frilandsmuseum i området er tatt opp i Unescos liste over verdens kultur og naturarvsteder. Ballongferder er svært populære, hvor turister i soloppgangen får en nærmest magisk opplevelse med utsikt over det trollaktige månelandskapet.

Man kan nesten ikke dra til Tyrkia uten å besøke Istanbul, byen som ligger med en fot i Asia og den andre i Europa. Selve byen er så rik på severdigheter og inntrykk at den nesten krever en månedstur alene. Om du bare har en dag til rådighet, så fortjener Hagia Sophia noen timer. Museet, som har vært både kirke, moské og museum er en av verdens vakreste bygninger, det regnes som hovedverket i bysantinsk arkitektur og står på Unescos verdensarvliste.

Badeferie og kultur side ved side

Badeferie og kultur side ved side

Dersom det er strand, sol og varme dager som frister, så fins det flere områder å velge mellom. I sommersesongen er det ulikt fra år til år hvilke reiser som tilbys fra Norge til Tyrkia. Ving, Tui, Detur og Tyrkiareiser er charteroperatører med Tyrkia som destinasjon. Norwegian og SAS har som regel rutefly hele året til Middelhavsområdet og flyplassene Antalya og Gazipasa (Alanyaområdet).  Alanya frister med den vakre Kleopatrastranden, oppkalt etter den egyptiske dronningen Kleopatra, mens Antalya frister med byliv og en vakker gammelby midt i byen.  

Innleggsforfatter: Li