Site Loader

Det er selvfølgelig mange som ønsker ferie ved sjøen. Men Norge har så mye mer å by på enn bare sjø, selv om over halve landet har kystlinje. Innenlands finnes det også mange ting man kan oppleve og være med på. Om vi tar en virtuell tur oppover litt nord for Oslo først. Eidsvoll, Mjøsa, Skibladner, Lillehammer, Hamar, Trysil og mange flere plasser oppover den veien. Det betyr selvfølgelig en del hvilken årstid vi kommer på, men la oss holde oss til sommer halvåret denne gangen.

Eidsvoll og Skibladner

Eidsvoll er jo en meget historisk plass med Eidsvollsbygningen og all historien rundt den bygningen. Norges Grunnlov ble jo skrevet der for litt over 200 år siden – 204 år for å være nøyaktig – altså i 1814. De som var med å bestemme den gangen var Riksforsamlingen og den bestod av forskjellige personer som kom fra alle kanter av landet. Deres jobb var å «lage Norges Grunnlov». De arbeidet i Carsten Ankers sin bolig, som i dag er den kjente Eidsvollsbygningen. 17. Mai 1814 ble det valgt Konge og dagen etter ble Grunnloven undertegnet og godkjent.Av andre ting man kan se på i Eidsvoll så finnes et lokalmuseum med alt et museum har å by på. Like utenfor Eidsvoll – på Minnesund vil du kunne se Mjøssamlingene. Dette er det gamle knutepunktet som hadde alt som skulle være til båt trafikk. Stoppested for dampskip, pakkhus, slipp for å drive service på båtene og da selvfølgelig mekanisk verksted. Dette er Norges eneste sjøfartsmuseum som ligger i innlandet.Har du sans for juveler og fine stener så ligger Nord-Europas eneste smaragdgruve like ved Minnesund. Den kan jo vær verdt et besøk. Gull verket med rester av mange års gruvedrift og et laboratorium som er eneste i sitt slag fra ca. 1898 ligger også her i Minnesund distriktet. Etter å ha ruslet og sett på mye historie kan du eller dere ta turen videre og nyte noen timer på Mjøsa med Norges eldste skip som går i jevn drift. Hjuldamperen Skibladner – Mjøsas hvite svane – seiler fast oppover og nedover Mjøsa og besøker byene Gjøvik, Lillehammer, Hamar og Eidsvoll.

Enkel tilgang

Det finnes mer i området – vi kan følge E-6 videre nordover og kjøre opp til Hamar og Lillehammer for å utforske mye av det som er igjen etter vårt fantastiske OL i 1994. Mye å se på der fortsatt. Eller du kan kjøre andre veien oppover mot Toten, Skreia og Gjøvik. Kanskje du svipper innom og hilser på guttane i Vazelina Bilopphøggers?

Bare å velge – God ferie!

Innleggsforfatter: Li