Site Loader

Det er faktisk mange plasser og mye å velge i å gjøre og se dersom man ønsker å legge ferien til Norge. Jeg er alt for dårlig til å utnytte vårt eget land, og jeg tror dessverre det er flere med meg. Det kan selvfølgelig komme litt av økonomi, men jeg tror også det er litt mangel på kunnskap ute og går. Men dersom jeg skulle feriere i Norge vet jeg faktisk ikke hva som er best og ikke, men helt tilfeldig har jeg valgt ut dette jeg nå skal forsøke å dele med dere her ute på nettet.

Jernbane i Norge

Det er mange strekninger med jernbane i Norges land som gir utsikt som er helt utrolig. Totalt finnes det over 4000 kilometer med jernbane i Norge. Det er på alle disse strekningene over 2500 bruer, det er 733 tuneller og det er 336 stasjoner. Dette er alt av jernbane i Norge – både i regulær trafikk og de linjene som ikke er i regulær trafikk. Noen steder er det også dobbelt spor, slik som det er noe av rundt Oslo for eksempel. Dette er også medregnet i det totale antallet kilometer.

Litt fakta

Dersom du vil ha mer informasjon om jernbanen i Norge, så har jeg noen nøkkelfakta å by på her:

Som du vet så er det mye fjell og daler i Norge. Så største stigningen og naturlig nok utforbakke også finner du på Flåmsbanen. Men det høyeste punktet for jernbanen i Norge er i dag inne i tunellen ved Finse på Bergensbanen.

Så noen steder går det oppover og over fjellet, mens andre steder er det gravd gjennom. Så den lengste tunellen er jo da naturlig at også blir nevnt. Det er en forholdsvis ny tunell og befinner seg på Gardermobanen og den er på 14,5 kilometer godt og vel.

Mest trafikk

Du som jeg tenker vel også at det er rundt Oslo at det er absolutt mest togtrafikk. Ja det er i og for seg riktig. Men kun med de strekningene med dobbeltspor. Strekningen Oslo S og Skøyen ligger øverst på den listen.

På sted med enkelt spor er det fra Arna til Bergen som ligger øverst. Men begge byene er jo store byer da. Så det er vel ingen stor overraskelse noen av disse opplysningene.

Det finnes mer tallfakta om jernbanen i Norge. Den neste her ble jeg litt overrasket over faktisk. Lengste rette strekning med jernbane i Norge er faktisk på hele ni kilometer. Den befinner seg på Sørlandsbanen i Kvineshei tunellen.

Broer og tuneller

Broer er det også en del av Rundt om i landet. Så med over 2500 av dem så blir det mange forskjellig lengder på dem også. Den lengste vi har i dag er en gammel bro i Drammen. Den som strekker seg over Strømsøløpet er 454 meter lang.

Men både broer og tunneler bygges det stadig nye av, så kanskje kommer det nye rekorder etter hvert?

Den lengste tunellen nevnte jeg, men den tunellen med laveste punkt er Bærumstunellen med nesten 15 meter undere havflaten.

Slik kunne jeg har fortsatt med ganske mye mer info og fakta. Men lar dette være. Dersom du er spesielt interessert i slikt så kjenner du sikkert til mye mer enn dette lille jeg har vært innom her. Men det er jo mange strekninger som kan benyttes som en feriereise til et sted i Norge.

Innleggsforfatter: Li