Site Loader

Siden jeg har skrevet en del allerede om jernbanen i Norge og litt fakta og litt informasjon rundt den. Så tenkte jeg at det kanskje kunne være på sin plass å beskrive litt av det man kan oppleve ved å sette seg inn på toget og reise en av disse strekningene som er i landet. Uten å vite hvem som er best og ikke, så har jeg valgt meg ut Rørosbanen, og vil gi dere der ute litt fra den.

Favoritt

Det er mange nordmenn og utlendinger som har nettopp denne strekningen som en av sine favoritt jernbanestrekninger. Banen starter helt nede i Hamar og strekker seg som navnet tilsier helt til Støren. Du får se fantastiske Østerdalen på veien, Du passerer Tynset og alt som er å se på i det området. Røros har sin sjarm og til slutt Støren. Her samler det seg flere andre strekninger også. Støren er siste stasjon på Rørosbanen, men også Dovrebanen kommer inn på samme linje. Det er mye å se langs hele denne turen, men den flotteste naturen er nok mellom Tynset og Støren.

Historikk

Den har sine år denne banen. Den stod klar allerede så tidlig som i 1877. Da var den bygd i etapper i over femten år. Den gangen var det et bindemiddel mellom to landsdeler. Banen har også hatt kallenavn som «Trondheimsbanen».

Men små femti år senere kom også Dovrebanen og erobret mye av den statusen som viktigste forbindelse mellom landsdelene.

Rørosbanen har blitt opprustet underveis i disse årene fra 1877. Den gangen var den en smalsporet bane, mens den ble opprustet til å bli en normalsporet bane i perioden 1917 og frem til starten på andre verdenskrig – 1941. Dersom den nå skal gjøres noe mer så skal den elektrifiseres. Det kan være aktuelt nå etter at det er mer og mer aktuelt å bevare slike spor for landet Norge. De er jo tross alt en stor del av Norges historie. Mange hendelser følger med rundt en slik banestrekning. Den nyere banen – Dovrebanen – er allerede elektrifisert.

Ta en tur

Du kan faktisk nyte meget mye natur og utsikt ved å benytte jernbanen i Norge. Start i Oslo ved å ta toget til Hamar. Så reiser du videre til for eksempel nettopp Røros. Her kan du ta en dag eller flere og fiske litt eller bare se deg rundt. Du kan selvfølgelig velge hvilken plass du ønsker selv underveis her. Så reis videre opp til Støren. Her kan du velge å reise videre nordover mot Trondheim, eller du kan ta Dovrebanen nedover igjen for å komme ned til Oslo igjen.

Er du en av de som er virkelig sprek, så kan du jo ta med deg sykkelen og sykle den ene veien. Eller bruke den som framkomstmiddel for å se deg rundt der du ønsker å «hoppe av» toget underveis. Jeg tror det vil bli en reise du sent vil glemme i livet. Norge har så mye å by på bare man søker litt i de mindre stedene og ikke bare utnytter storbyene og livet der.

Dette kan bli en ferie du vil nyte!

Innleggsforfatter: Li