Site Loader

 

Finnes det virkelig et paradis på jord? Tjaaa vil nok mange tenke og si. Noen har allerede funnet sin favorittplass på jorden, mens andre fortsatt søker. Men det vil alltid være mange mennesker – også fra andre land enn Norge – som vil svare Spania! Hvorfor Spania, sier du som aldri har vært der – det er jo så mange fine ferieplasser her hjemme i Norge? Men sannheten er kanskje at du er redd for fremmed mat og at du skal mistrives på grunn av dette. Språk er også en utfordring for mange.

Vinterhalvåret

Mange nordmenn har sine faste plasser i Spania og mange bor der året rundt. Men det er en del som deler opp året etter temperatur eller årstider. Når høstmørket senker seg i Norge og gradestokken krypen nedover mot null og under, ja da kommer det mange flere som «flykter» fra Norge for vinteren. Eller også bare for noen uker. Det er mange som nyter godt av å «lade batteriene» i varmen i inngangen til vinteren eller kanskje midtveis. Det er helt vanlig å bo i utlandet vinterhalvåret og i Norge på sommeren.

Noen er veldig bekymret for maten og kulturen når de flytter til utlandet. Mens det er noen som bare synes det er bra med slike forandringer. Men nesten uansett hvor det samles nordmenn og eller skandinaver, så er det restauranter og barer og norske matbutikker.

Tjenester og underholdning

Når man oppholder seg over lengre tid på ny plass og ikke er veldig sterk i det lokale språket, da trenger man hjelp til flere ting. Forsikringer, kjøp av bolig, kjøp av bil, søke om spansk NIE nummer (spansk person nummer) – ja det er mange ting å huske på som kan være og er forskjellig fra Norge. Dette med spansk person nummer kreves av spanske myndigheter f.eks. dersom du skal kjøpe bolig.

I Spania som alle andre steder i verden kan det bli kjedelige og lange dager. Da er det viktig å finne underholdning.

Spania har f.eks. flere naturlige og flotte uteområder som er totalt forskjellig fra norske forhold. I syd finner du Andalucías hvite landsbyer -” los Pueblos blancos”. De ligger spredt og gjerne høyt oppe i fjellsidene. Høst, vinter og vår er ypperlige tidspunkt for å besøke disse byene. Du finner de fra Almería i øst til Huelva på grensen til Portugal i vest. Du ser de veldig lett om du kjører nordover fra Costa del Sol og Middelhavet. Den intense hvitfargen avslører dem der de ligger, ofte luftig plassert oppe i en dalside.

Mat og drikke

Mat og drikke er selvfølgelig spennende i Spania. Det er store forskjeller fra Norge og fra norsk kultur på hvordan og hva man både spiser og drikker. Vin til de fleste måltider er uvant for en nordboer, mens det er helt vanlig i Spania. Spania produserer mye vin selv og har helt andre priser enn Norge. 1 glass vin til maten koster «ingenting» i Spania sett med norske øyne.

Spania er et eldorado av mat og drikke, og det er mye spennende. Jeg kan ikke gå i detalj på alt dette nå, men noen nevneverdige matretter er; Calimari, Paella, Tapas, Gazpacho, og Tortilla Española.

Spania som emne både som ferie destinasjon og alt annet er et stort emne å skrive om – jeg skal se om det blir mer om Spania i senere artikler.

Innleggsforfatter: Li