Site Loader

Vandreferie er virkelig et ord jeg liker, det har et stort preg av frihet over seg slik jeg føler det. Vi har etter hvert skrevet om den del reise- og ferietips, og dette med vandreferie er det siste tilskuddet i så måte. Det kan like gjerne kalles for kun vandring, for det er ikke kun ferieturer som er aktuelle. Det å vandre kan jo være så mangt, og jeg for min del forbinder det nok først og fremst med pilgrimmer. Men der tok jeg altså feil, for det er mange type vandringer – både organiserte og de man foretar på egenhånd. Jeg vet at det er mange, som trimmer i form av gange. Dette er en idèel måte å trimme på, og den har minimalt med belastningskader. Så folkens da er det på med marsjskoene, for nå skal vi ut på vandring.

Nordmenn elsker turer

Ja dette er ikke bare en påstand, men det er en kjent og dokumentert sak. Vi liker å gå i fjellet, i marka og langs kysten i fjæresteinene. Vi liker også det om kan kalles for byvandringer, og de siste årene har dette blitt veldig populært. Det jeg tenker på, er de organiserte vandringene – som har ulike tema som historie, kulturer, natur, parker, restauranter og barer ja nær sagt alt mulig.

Lange og sterke tradisjoner

Tilbake til 2014 så avdekket en spørreundersøkelse hvor sterkt dette med turtradisjoner, faktisk står hos oss nordmenn. Etter det at vi har full ytringsfrihet, så kom naturen vår og tradisjonene våre knyttet til turgåing. Den norske turistforening har cirka 250 000 medlemmer, noe som taler for seg selv i et lite land som Norge. Men mange av oss tror faktisk vi er medlemmer, selv om vi nødvendigvis ikke er det – det er jo både artig og kanskje litt spesielt. Den samme foreningen gjør en fantastisk innsats, ved at de har over 20 000 kilometer med oppmerkede stier over det ganske land.

Et bredt og stort utvalg av valgmuligheter

Et bredt og stort utvalg av valgmuligheter

En del av rutenettet til Den norske turistforening, er delt opp etter vanskelighetsgrad – altså hvor krevende turen er rent fysisk. Det er god informasjon om dette, på tavler der stien starter – og i mange tilfeller finnes denne informasjonen også på nettet. De har godt over 500 hytter og koier, som man kan overnatte på underveis på vandringer i fjellet og i marka. Dette er en god blanding av både ubetjente og betjente hytter, og uansett har man en god seng og hvile ut i etter en lang dagsmarsj. Jeg har selv benyttet meg av dette tilbudet flere ganger, og sist gang på Hardangervidda da jeg gikk Rallarvegen.

Det handler ikke bare om å vandre

På de betjente hyttene finnes det ofte et meget dyktig vertskap, som i mange tilfeller stiller opp med gode menyer. Det er mer og mer vanlig at det serveres lokal mat, som reinsdyr, ørret, hjort og elg. Den moderne turopplevelsen, inneholder mer enn bare det å gå fra ett punkt til ett annet. Det er totalopplevelsen mange jakter og verdsetter, og da spiller både mat- og naturopplevelsen i sum en stor rolle.

Innleggsforfatter: Li